Catalan book "Fitxa tècnica gralla" (Code: SE09)

for Gralla

20,00 €

Incl. 4 % TAX

Book "Fitxa tècnica gralla" (Histrory and development del instrument tradicional Gralla, in Catalan lenguage)
Autor: Ivo Jordá

Sinopsi del llibre

La gralla és un instrument molt arrelat a la tradició catalana i protagonista de nombroses manifestacions folklòriques del nostre país. Durant dècades, el seu so ha voltat per places, carrers i escenaris d’arreu, i ho continua fent: “la gralla està de moda”. Per això, cada vegada són més les obres adreçades a ella i els projectes en què participa. Però, tothom sap què és una gralla? Saben tots els compositors i arranjadors les seves possibilitats? Es coneixen bé els diferents models, la seva tessitura, els recursos musicals, les articulacions possibles, etc.? Per tal d’aconseguir una resposta afirmativa a aquestes preguntes, aquest llibre aprofundeix en el món de la gralla, contextualitzant-la dins l’entorn musical i el seu context històric, i sobretot explicant tot el que cal saber per conèixer i entendre l’instrument. Després de llegir aquest llibre, ningú podrà preguntar-se: què és una gralla?

Motivacions i objectius

Aquest llibre pretén contribuir a l’evolució positiva que durant els últims anys està tenint la gralla i el seu entorn. Són molts els fets que estan ajudant a aquesta tendència, i és que la gralla “està de moda”. Tothom coneix algú que toca la gralla o, si més no, sap què és una gralla, cosa que unes dècades enrere no passava. Però això és bo?

Des del meu punt de vista, és positiu si s’opta per entendre la gralla des de l’excel·lència musical. S’ha de buscar la millora tècnica de l’instrument, el perfeccionament de la interpretació, la qualitat en la composició, etc. No n’hi ha prou en tocar afinat i alhora –tot i que moltes vegades no trobem ni això–. La gralla hauria de ser considerada i tractada com qualsevol altre instrument.

Un instrument tradicional com aquest també pot assolir un nivell artístic i popular important, fins i tot en àmbits internacionals. Només cal veure com Carlos Núñez ha exportat la gaita gallega o com Kepa Junkera ho ha fet amb la trikitixa.

Si més no, aquest llibre vol ser útil per crear eines que puguin trencar els mites que acompanyen la gralla; mites com que són primitives i limitades, que no poden interpretar piano ni que poden tocar afinades, etc. El contingut del projecte exposa detalladament les possibilitats de tota la família de gralles, dirigit a compositors i arranjadors, per tal que aquests coneguin amb profunditat els instruments i puguin crear obres ideades concretament per a gralla. Quan més a la mida siguin les composicions, més fàcil serà fer evolucionar l’instrument.

Estructura del llibre

El llibre es divideix en tres parts molt diferenciades. En la primera es situa la gralla dins el context general de la música, amb una visió organològica i comparant-la amb altres instruments familiars; en el segon bloc s’ubica dins el seu context històric per conèixer l'origen, evolució i situació actual. Per acabar –i és la part més extensa–, s’aprofundeix en els aspectes tècnics de tota la família de la gralla (tessitura, articulacions, ornaments, dinàmiques, etc.).

Comming Soon
Manufacturer: SANS Editions
Copyright MAXXmarketing GmbH
JoomShopping Download & Support